søndag 27. januar 2013

Cutty Sark

I dag var det nesten vår i London. Vi hadde knallblå himmel, sol og 10 varmegrader. Var godt å kjenne at sola så vidt begynner å varme igjen. Og med en så flott dag kunne jeg jo ikke sitte inne. Jeg tok derfor turen til Greenwich for å se seilskuten Cutty Sark.



Skipet brant i 2007 og etter mye restaurering har de nå åpnet for publikum igjen. Og de har fått det til veldig bra om jeg får si det selv. Man får gå rundt hele skipet, både på dekk, under dekk og under skroget. Underveis hadde de plassert ut info om skipet og dets historie i forskjellige former; filmsnutter, bilder, globuser, gjenstander og replikaer. Veldig gøy å se!







Kall meg bare Kaptein Line ^^

Ikke mange hav i sikte her, bare stakkars Themsen...



Cutty Sark fraktet te fra Kina til London på 1800-tallet. Det var et av de raskete  handelsskipene i verden. De hadde ganske lang reiserute i forhold til i dag og flere utfordringer vil jeg tro. Man var jo tross alt avhengig av vinden. 







Under dekk på båten hadde de lagt til en lukt av te der lasten stod før i tiden. Kjempe artig at de har lagt til lukter. Oppe på dekk luktet det trekkfastolje og tjære. Sikkelig båtlukt! Man blir vel ikke sjømann av mindre.

Te fra Kina på vei til London. Eskene var dekt av papir. Ganske fint!


Trangt om plassen for mannskapet.

Skroget.





Staselig skip :)








Har aldri sett så mye tau i hele mitt liv!

En samling gallionsfigurer hadde de og. 





Under dekk. Lavt under taket...


Flere tau ;)










Oppdatering

Oioioi, nå har det vært lenge siden sist... på høy tid med en liten oppdatering. Desember kom og gikk, og jeg var ganske så opptatt med essayene mine i tillegg til julefeiringa. Jeg glemte til og med å vise fram den fantastiske adventskalenderen jeg kjøpte meg. Den er formet som en altertavle som står i National Gallery av den italienske kunstneren Duccio. Jeg syns den var så artig, også passet det jo så godt siden jeg har studert altertavler i hele høst. Er den ikke fin?

Åpen...



...og lukket. 

Ellers bestod desember og begynnelsen av januar av timer foran pc'n med et lass med bøker rundt. Jeg har nå skrevet ferdig de tre oppgavene fra i fjor, og er klar til å begynne med tre nye... pluss masteroppgaven da. 




En av de jeg skrev om i fjor handlet om middelalderens ide om skjønnhet. Der analyserte jeg blant annet Plotinus og Pseudo-Dionysius. Jeg så på hvordan deres ide om skjønnhet og godhet kunne sees i lys av marginalskulpturene på Nidarosdomen i Trondheim. Disse figurene er jo det motasatte av skjønne, og de utstråler vel heller ingen godhet. Men poenget med oppgaven var å argumentere for at til og med disse monstrene og djevlene var en del av en kosmisk helhet. Og at også de tar del i godheten og skjønnheten, de er bare litt lengre unna målet. Uansett synes jeg disse figurene er utrolig morsomme. De er jo helt fantastiske, de får meg til å sitte å humre litt for meg selv når jeg skriver. 















Og hva passet vel ikke bedre i denne sammenheng en denne julegaven jeg fikk. En kjempe fin bokstøtte kjøpt på besøkssenteret ved Nidarosdomen. Er den ikke fin? 






Takk til pappa for både bokstøtte og lån av bilder ;)