onsdag 5. desember 2012

Dennis Severs' House

Har du noen gang ønsket å kunne dra tilbake i tid? Du har kanskje sett en film eller lest en bok en gang og drømt deg bort til en annen tidsepoke helt annerledes enn din egen? Kanskje du er sånn som meg, som må se en filmatisering av Charles Dickens' "En Julefortelling" i jula for å komme i den rette stemningen. Vel, i London fins det en liten bortgjemt skatt der du kan gjøre nettopp dette, "reise i tid". Dette stedet er kalt Dennis Severs House og er et slags museum, men helt annerledes enn alle andre museum du noen gang har vært i. Dette er nemlig et hus som er dekorert og møblert etter det 19. og 18. århundrets stil. Når man går over dørstokken er det som å gå 200 år tilbake i tid. 





I tillegg til å ha et 1800-talls interiør ha skaperen av dette fantastiske stedet også lagt til de luktene og lydene som hører til. Så når man går fra rom til rom kjenner man stadig nye lukter som ville høre hjemme i et 1800-talls hus. Røyken fra peisen som siver inn i rommet, krydderlukt, parfyme, lavendel, talglysene som brenner rundt omkring. Det er ingen elektriske lys i huset, det er bare talglys og peisene som lyser opp rommene. Og i hvert rom kan man så vidt høre lyder fra familien Jarvis fra 1800-tallet som bor der. Alt dette til sammen skaper en helt unik stemining og et helhetsinntrykk man bare kan lengte etter når man går i vanlige museum. 




Det beste er at alt man ser er ekte. Det er ekte te i koppen på bordet, ekte brød som varmes foran peisen og ekte gelé på kjøkkenbenken. Til og med katten er ekte (må innrømme at jeg skvatt litt når jeg så den). Og nå før jul har de pyntet huset i ekte viktoriansk julestil. De har pepperkakemenn hangende som pynt foran peisen, julekort som ligger rundt omkring, gaver og røde sløyfebånd i trappen. Ikke rart man begynner å tenke på Charles Dickens' "En Julefortelling", man kan se for seg Scrooge sitte i det kalde rommet på loftet og mumle "humbug" for seg selv. 



Det er desverre ikke lov å ta bilder der (det er derfor det er så få bilder i dette innlegget), siden dette vil ødelegge en del av stemningen og helhetsfølelsen. For det er nettopp det det handler om, det sanselige. Man skal kunne ta inn alle luktene, lydene og det visuelle for å transportere seg tilbake til London i Viktoriatiden. Det er en opplevelse for alle sansene. 




Huset ligger i 18 Folgate Street, Spitafields, ikke så landt unna Liverpool Street Station som også er den letteste måten å komme seg dit på hvis man tar tube. Når vi var der i helga var det en lang kø utenfor huset, så det er tydelig at dette er populært. For mer info kan du ta en titt på hjemmesiden deres her. Og er du i London rundt juletider, eller når som helst, vil jeg virkelig anbefale alle å ta turen innom dette fantastiske stedet. Du kommer aldri til å glemme det. 


Kø utenfor 18 Folgate Street, Dennis Severs House





Bildene er blant annet hentet fra The Daily Telegraph.

lørdag 1. desember 2012

Biblioteket



Ah, har hatt noen veldig travle uker med oppgaveskriving. Jeg skriver på tre oppgaver samtidig og alle skal være på ca. 5000 ord, så dette tar litt tid, noe som også fører til at det blir mindre tid til å skrive noe her. Men siden skrivingen her går litt treigt kan jeg jo i det minste dele noen bilder med dere, og da tenkte jeg det var passende å vise dere stedet jeg sitter og skriver oppgavene mine, nemlig biblioteket. Hovedbiblioteket til King's College heter Maughan Library og ligger i Chancery Lane. Det er en svær ny-gotisk bygning med et sikkelig Harry Potter preg over seg, nesten som å studere på Galtvort. Det er altså her jeg har tilbragt meste parten av tiden min de siste ukene, og det blir nok mange flere uker etter jul og regner jeg med. 













Inngangspartiet


Det runde rommet




Oppe i klokketårnet har de lagd studieceller for masterstudenter, og det er litt av en utsikt av London man har der. Ikke alle bibliotek som kan skryte av det. 





London Eye og Big Ben

Det er også et annet rom i biblioteket som jeg først oppdaget for noen dager siden, det er kalt Weston Room. Det er et stort rom med lysekroner og bemalte vinduer, også i en ny-gotisk stil. Dette rommet blir ikke brukt av studentene til studier og lesing, men brukes heller som et utstillingsrom virker det som. Når jeg var der hadde de noen gamle bøker i utstillingsmontere, så det er nok i hovedsak det det brukes til.