onsdag 31. oktober 2012

The Idea of Beauty


Nå har vi kommet halvveis i semesteret her i Storbritannia og neste uke har vi reading week (lese uke). Det betyr at det ikke er noen forelesninger og at vi har fri, så og si. Problemet er bare det at "fri" har ikke den samme betydningen på universitetet som det ellers har. "Fri" betyr at: nå har du endelig litt tid til å skrive og lese masse en hel uke før du må på forelesninger igjen. Men ettersom det er veldig korte semestre her i England i forhold til i Norge, er det egentlig ikke noe problem. 


King's College London

Et av emnene jeg tar i høst heter The Idea of Beauty in Western Theology (du kan lese mer om emnet her). Det handler i korte trekk om hvordan forskjellige tenkere, filosofer og teologer har tatt for seg begrepet skjønnhet gjennom tiden. Hva er vakkert? Og hva regnes som vakkert i kristen sammenheng? Som kunsthistoriestudent begynner jeg fort å tenke på utviklingen av den kristne kunsten i denne sammenheng. Hvordan man til ulike tider har verdsatt ulike aspekter ved kunsten i religiøs sammenheng; fra senantikkens mosaikker, til barokkens religiøse propaganda kunst. 


Apsismosaikk i Sant'Apollinare Nuovo i Ravenna


Barokkinteriør i Santa Maria Vittoria i Roma.

I forelesningen i går snakket vi blant annet om hvordan begrepet skjønnhet ofte settes i sammenheng med godhet. Nemlig at det som er vakkert også er godt. Jesus, som er det perfekte vesen ifølge kristnedommen, blir derfor framstilt som vakker i de fleste tilfeller. Det samme kan man si om Maria, Jesu mor. Man kan for eksempel ta for seg Michelangelos statue Pietà, der Maria er framstilt eksepsjonelt ung og vakker. Hun ser ikke eldre ut enn Jesus, men allikevel skal hun være moren hans. Man har også en idé i kristndommen om at hellige personer beholder det unge og vakre utseende sitt på grunn av sin hellighet. Nettopp dette kan være grunnen til Michelangelos tolkning av Maria.

Michelangelo - Pietà (utsnitt).

På den andre siden finnes det selvfølgelig unntak her også. Jeg kan ikke komme på så mange framstillinger av Jesus der han ikke er idealisert, men noen er det. Grünewalds versjon av korsfestelsen er et godt eksempel. Her har Jesus dype mørke trekk i ansiktet og en veldig stor tornekrone som nesten tar over hele hodet hans. Hendene hans er også veldig fremtredene. 

Grünewald - Korsfestelsen, 1523-1525.

Motsatt for denne skjønnhet/godhet ideen har man også en idé om at det som er stygt er ondt. Skapninger eller steder som er forbundet med synd og ondskap blir framstilt stygt. Det er vel ikke uten grunn at småjævler og Satan alltid blir vist så groteskt som mulig. 

Dommedagsscene - Autun katedralen i Frankrike, ca. 1130-45.

Vasaris framstilling av Dommedag i kuppelen på Firenzes katedral Santa Maria della Fiore, er et veldig godt eksempel på hvordan de gode skapningene er lagd så vakre som mulig, mens de onde er grusomme og stygge. 



Vasari - Dommedag, Santa Maria Della Fiore, 1572-79 (utsnitt). 


Nå er det som sagt reading week, og jeg har masse essays som må skrives. Jeg skal altså prøve å skrive noe av det jeg har tatt for meg her i et litt mer akademisk format og forhåpentligvis komme ganske godt i gang i løpet av denne uka. Nå er det superfokus på det som må gjøres og fornuftig bruk av tiden som gjelder. Cheerio så lenge! 













mandag 22. oktober 2012

Altertavler

Et av emnene jeg tar i høst heter The Devotional Use of Art in Christianity, som i korte trekk handler om hvordan kristne omgivelser og behov har vært med på å skape og forme kunsten (les mer om emnet her). I dette emnet fokuserer vi på altertavler; vi ser blant annet på ikonografien, hva deres funksjon er, praktiske ting som hvordan de er satt sammen og hvordan de har utviklet seg. Vi har alle forelesningene i National Gallery og blir undervist av en av kuratorene der. Vi er altså ganske priviligerte vil jeg si. 


National Gallery og Trafalgar Square.

Jeg må innrømme at det ikke er så værst å tilbringe hver mandag morgen på National Gallery. Vi pleier å bruke den første timen av forelesningen i konferanserommet for å ta for oss teori, historie osv. Den andre timen bruker vi i selve galleriet for å se på bildene og det vi har snakket om tidligere. Det er en ganske fin struktur og veldig artig! Jeg tror man lærer så mye mer når man får se det man snakker om og leser om, i virkeligheten. Spesielt er det mange små finuerligheter, som jeg personlig synes er kjempegøy, som man ikke kan se på fotografier av bildene, men faktisk må se i virkeligheten for å få med seg. For eksempel var det slik at man ofte delte opp altertavlene i flere deler når de gikk av "moten" (for å si det slik), for så og selge de og slik tjene penger. Deretter ville man erstatte det gamle bildet i altertavlen med et nytt som var mer "trendy" (man var ganske stilbevisst i renessansen og skal du vite). I etterkant er det mange av disse altertavlene som er blitt samlet og satt sammen igjen til sin egentlige form, men på grunn av oppdelingen vises dette ofte på altertavlen i ettertid. Dette er ikke like lett å se på bilder, men må ofte sees i virkeligheten. Et eksempel er Santa Trinita altertavlen fra Pistoia.



Santa Trinità altertvlen fra Pistoia (les mer om dette bildet her).

Denne altertavlen ble delt opp i flere deler trolig en gang på 1800-tallet, men er nå satt sammen igjen. I virkelighetene kan man lettere se at bildet er satt sammen, selv om det er et utrolig bra arbeid konservatorene har gjort. Nede i høyre hjørne av bildet kan man tydelig se en firkant som tydelig er satt inn i ettertid. Det er fordi denne delen er borte og konservatorene måtte male en ny for å få bildet komplett. Altertavlen ble bestilt av Den Hellige Treenighets Orden i 1455 og er malt av to kunstnere fra denne tiden; Francesco Pesellino og Fra Filippo Lippi. Filippo Lippi malte ferdig bildet etter Pesellinos død. I tillegg til å ha vært delt i flere deler, er det også malt av forskjellige kunstnere; noe man kan se på stilen de forskjellige figurene er malt i. De to helgenene til venstre i bildet tilhører egentlig The Royal Collection, men er på "utlån" til National Gallery (i prinsippet vil jo National Gallery "låne" dette veldig lenge nå som bildet er satt sammen igjen). Slike små interresante artigheter kan man altså oppleve bedre ved å se bildene i virkeligheten. 



Master of the Life of the Virgin - Presentasjonen i Tempelet

De fleste altertavlene som National Gallery har finnes ikke i sin helhet, men bare som deler. Noen ganger har man fått tak i sentralpanelet, noen ganger et eller to bilder fra predellaen, og noen ganger kanskje bare en del av bildene på baksiden. På grunn av dette er det ikke alltid like lett å se for seg hvordan det hele henger sammen når man ser det i et museum, og det er heller ikke like lett å tenke seg hvordan dette må ha sett ut i sin opprinnelige kontekst i en kirke. Dette og mange andre problemstillinger er det vi tar opp i dette emnet. Jeg skal ikke gå inn på alt nå, men kanskje dele litt mer om dette med dere senere. I mellomtiden kan du se på noen av de fine altertavlene de har på National Gallery.



Benozzo Gozzoli, "Madonna og barnet på tronen", 1461-62.




Zanobi Strozzi, "Bebudelsen", 1440-45.

 Carlo Crivelli, "Madonna of the Swallow", 1490.



Piero della Francesca, "Jesu dåp", 1450.



Giusto de' Menabuoi, "Himmelkroningen", 1367.




Bilde fra National Gallerys utstilling Devotion by Design.



Norsk/Norwegian

I have diecided to start writing all my posts in Norwegian. I figured out it will take too much time to translate everything all the time. As a student I have quite a lot of other things to write as well and therefore I need to be able to make posts here quicker than before (priorities...). So, we'll see how it goes and maybe I'll go back to English again later. If you have any questions about the posts in Norwegian, please just ask me in the commentary field and I will answer, in English (I promise). Here are some pictures of the most beautiful city in Norway ;)


Bryggene

Nidarosdomen






Festningen


Bakklandet


Oversettelse:
Jeg har bestemt meg for å skrive alle innleggene på norsk heretter. Jeg fant ut at det tar alt for mye tid og oversette alt hele tiden. Som student har jeg ganske masse andre tekster jeg skal skrive også, derfor må jeg få skrevet innleggene her på en raskere og mer effektiv måte (prioriteringer...). Så, vi får se hvordan det går, også kan det hende jeg går over til engelsk igjen senere. Hvis du har noen spørsmål, er det bare å spørre i kommentarfeltet så skal jeg svare der. Over ser du forresten noen bilder av Norges vakreste by ;)

onsdag 10. oktober 2012

Holland Park

Holland Park's Kyoto Garden



If you happen to feel a bit tired of the big city, the parks in London is a great escape from the buzzing world around. Today I took a walk in Holland Park, right around the corner from where I live. It is nice to have a green oasis that close. A place to relax and enjoy the scenery. Here are some pictures. 



Japanese inspired garden





"Don't fall in..." 











Beautiful waterfall!





A peacock stolling around


"Hello there pigeon!"



A curious little squirrel


Rose garden










Oversettelse:
Det hender at man føler seg litt sliten av den store byen, og da er parkene i London et flott sted å besøke. I dag gikk jeg en tur i Holland Park som ligger rett rundt hjørnet fra der jeg bor. Det er fint å ha en grønn oase så nære. Et sted for å slappe av og nyte tilværelsen. Over ser du noen bilder fra dagen min.

søndag 7. oktober 2012

Portobello Market



Just down the road from where I live, one of London's greatest treasures pops up every Saturday morning; Portobello Market. It is mainly an antique market, but it started up as being a fresh food market in the 1800's. Nowadays, one can find both antiques (authentic, and not so very authentic), vintage clothing, food, fruits/vegetables and pretty much anything else you can imagine in between.


Portobello Road






If you have never been to Portobello Market before and you don't know exactly where is, there is nothing to worry about. When you get of the Tube at Notting Hill Gate, you simply follow the crowd of people. It is that simple! It is really crowded there on Saturdays and you can easily find your way just by following the crowd. At the top of the road there is mostly antiques, both with stalls and with their own shops. A bit further down you will also find the famous Hummingbird Bakery. There you can have a delicious cup cake... if you have the time and patience to stand in line for a while, the queue is always out on the street. 



The Hummingbird Bakery






Old tea cups


Jewlery stall


Even though a lot of things look old and antique at Portobello, it does not necessarily mean they are. But if you don't really care if it is authentic or not, then Portobello Market is a real treasure box for finding unique pieces. 



Maybe you'd like a picture of someones great great great grand mum...? 








Maybe a vintage sign to hang on your wall?









A bit further down the road you'll find the food, vegetables and fruits. You can buy your fish dinner here or maybe a plate of paella to go. Or you might just want some French cheese.












The best thing about Portobello Market though, if you ask me, is the atmosphere. To go there on a sunny Saturday morning and look the people and all the different things that are being sold, listen to the street musicians and smell all the food; it is really worth the experience. 






















Oversettelse:
Rett nedi gata fra der jeg bor, dukker en av Londons største skatter opp hver lørdagsmorgen; Portobello Market. Det er hovedsakelig et antikvitetsmarked, med det stratet opp som et matmarked på 1800-tallet. I dag finner man alt fra antikviteter (autentiske og de ikke så autentiske), vintage klær, mat, frukt/grønnsaker og alt annet man kan forestille deg. Hvis du aldri har vært i Portobello Market før og ikke helt vet hvordan man kommer seg dit, har du ingenting å bekymre deg for. Når du går av Tuben i Notting Hill Gate følger du simpelthen folkemengden. Så lett er det! Det er alltid fult av mennesker der på lørdager, så man kan enkelt bare følge folkemengden for å finne fram. I begynnelsen av gaten er det for det meste antikviteter, både med sine egne boder og egene butikker. Et stykke lengre ned finner du også det berømte Hummingbird bakeriet. Der kan du spise kjempe gode cup cakes... hvis du har tid og tålmodighet til å stå i kø en stund da, den går alltid langt ut på gata. Selv om mange av tingene på markedet ser gamle og antikvariske ut, betyr ikke det at de nødvendigvis er det. Men hvis du egentlig ikke bryr deg så mye om det er autentisk eller ikke, så er Portobello Market virkelig en skattekiste fylt at unike objekter. Litt lengre ned i gaten finner du maten, grønnsakene og frukten. Her kan du kjøpe fiskemiddagen din eller spise en tallerken med pealla. Eller kanskje du bare er ute etter litt fransk ost. Hvis du spør meg, er det beste med Portobello Market, atmosfæren. Å gå der på en solfylt lørdagsmorgen og se på folket og alle tingene som blir solgt, høre på gatemusikantene og kjenne lukten fra maten; det er virkelig verd opplevelsen.